Naturlige B-vitaminer
B-vitaminer er en gruppe vannoppløselige vitaminer, som vanligvis finnes i maten vår. Generelt kan B-vitaminene starte stoffskiftet og er derfor livsviktig. Men hvordan får vi disse viktige vitaminer? Selvfølgelig, ved å velge en vitaminrik diett, helst kombinert med et godt kosttilskudd. Siden gammel tid har mennesket brukt gjær, men først og fremst som bakervarer, samt for øl og vinproduksjon. I dag vet vi at gjær også er en stor kilde til B-vitaminer.
Hva er gjær?
Gjær en slags svamp sammensatt av mikroskopisk små celler, svampene har evnen til å gjære karbohydrater slik at alkohol og karbondioksid dannes. Disse brukes til å lage vin og ølproduksjon. Vin gjær sitter i skallet av druene, og det finnes flere forskjellige typer vin gjær som i sin tur gir sin spesielle vinsmaking. Öljäst har en spesielt kraftig gjæringsevne, som pleide å være det som pleide å være etter ølfastet til bakt brød. Opprinnelig er ølgær og brødgjær omtrent det samme. I dag produseres ølgjær og brødgær enkeltvis. Men alle gjærsorter har ikke det samme høye innholdet av B-vitaminer. Høyeste innhold har ernæringsfysiologen. Til Bjäst har vi også valgt en spesiell rase næringsgjær, saccharomyces cerevisiae. Denne rasen er valgt på grunn av. dens fine sammensetning av proteiner og dets evne til naturlig å generere høye vitaminnivåer.
Prosessen
Hvordan skjer det når små gjærceller blir Bjäst? Vel, alt starter med at levende gjærceller blandes sammen med en optimal ernæringsmessig løsning i en beholder. Under kontrollerte forhold med tilgang til ren luft og ved riktig temperatur vokser den stadig mer. Når den vokser, flyttes blandingen til en større beholder. Til slutt pumpes blandingen ut og cellene blir drept ved å åpne cellene, som dermed ikke kan «vokse» mer. Blandingen helles deretter i en separator hvor vannet separeres. Nå har vi en våt, men sentrifugert puré bestående av åpne drepte gjærceller. Rensingen blir så endelig tørket under forsiktig varme og vakuumsuging. Dette gjøres ved å dele pureen på en spinnende varm tromme med suging. Når gjæren er tørket, skraver den forsiktig av trommelen og pakker den straks.
Viktig å vite
Vi får ofte spørsmål om Bjäst kan gjære. Svaret er nei, gjærcellene er helt drept og har mistet sin gjæringsevne. Bearing kan derfor ikke brukes som fermentor.